Kontoret for voldsoffererstatning er et statlig forvaltningsorgan, og har som oppgave å behandle erstatningskrav fra personer som er påført personskade ved en straffbar voldshandling.
For at du skal ha krav på voldsoffererstatning må saken være anmeldt.
Det å være utsatt for en straffbar voldshandling innebærer i seg selv en stor belastning. Etter hendelsen kan det kreves erstatning fra gjerningspersonen. Ofte er denne personen ikke kjent, eller mangler økonomisk evne til å dekke erstatningen. Saken blir da behandlet av Kontoret for voldsoffererstatning. Erstatningssaken kan medføre en merbelastning i tillegg til den belastningen den straffbare handlingen utgjør. Har du blitt utsatt for en voldshandling vil vi anbefale at du tar kontakt med oss. Vi vil da kunne bistå deg i prosessen ovenfor Kontoret for voldsoffererstatning.
Det ble utbetalt 297 millioner kroner i 2012 og 531 millioner kroner i 2013 i voldsoffererstatning fra Staten.
Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale hvis du ønsker bistand i din sak mot Kontoret for voldsoffererstatning.
Kontoret for voldsoffererstatning
Kontoret for voldsoffererstatning er et statlig forvaltningsorgan, og er et direktorat direkte underlagt Justisdepartementet. Kontoret for voldsoffererstatning ble opprettet 01. september 2003, og er lokalisert i Vardø.
Kontoret for voldsoffererstatning har som oppgave å stå for informasjon om voldsoffererstatningsordningen, innhente opplysninger i konkrete saker, og ikke minst fatte vedtak om voldsoffererstatning.
Den grunnleggende tanken bak Kontoret for voldsoffererstatning formuleres i Ot.prp. nr. 4 (2000-2001) kapittel 1:
«Samfunnet har både et ansvar for å søke å sikre individet mot voldsovergrep og et ansvar for å bidra til å reparere skadene der overgrep har funnet sted. I tillegg til at voldsutøveren har et ansvar for sine handlinger, er det også et samfunnsansvar å hjelpe den som blir rammet av en voldsforbrytelse. Voldsutøveren har ofte dårlig betalingsevne og ikke sjelden forblir gjerningspersonen ukjent. Voldsofre vil bli hjulpet et stykke på vei gjennom generelle støtteordninger som f.eks. sykepenger fra arbeidsgiver, sosiale trygde- og støtteordninger og forsikringer. Ikke sjelden vil det imidlertid gjenstå et udekket tap. Det er her ordningen med voldsoffererstatning fra staten kommer inn».